Växter

Cyklamen coum, Dvärgcyklamen

Cyklamen coum, Dvärgcyklamen

Denna ska inte klara sig på friland, men i år måste jag ha haft tur pga den varma vintern

Pulmonaria

Pulmonaria "Rasberry Ice", Lungört
Pulmonaria,, Lungört, har enligt naturforskaren Retzius,  använts som grönsak och han skriver att ” I grönkål låter den äta sig, och på några ställen bakar man den i pannkakor”.
Förr trodde man att Lungört var verksam mot lungsjukdomar. Pulomanaria vill helst ha vandrande skugga och trivs i woodland. Tyvärr gillar både sniglar och rådjur Lungörten. Arten går utmärkt att föröka genom frösådd, tyvärr är det inte alltid så lätt att samla in dem då det bara finns ett enda vid varje blomma. Lungörten brukar därför själv besörja så att detta blir gjort.

Anemone ranunculoides, Gulsippa

Anemone ranunculoides, Gulsippa
Gulsippa har krypande jordstammar och kan bilda stora bestånd. Vitsippa och gulsippa är ganska lika förutom färgen, men det finns ändå några andra skiljetecken som tex gulsippans blommor sitter oftast två och två till skillnad mot vitsippan som oftast sitter ensamma. De gula kronbladslika hyllebladen hos gulsippan är nästa alltid fem, men hos visippan varierat antal mellan sex och nio. Gulsippa och vitsippa kan korsas om de växer tillsammans, hybriden kallas svavelsippa.

Fritillaria meleagris, Kungsängslilja

Fritillaria meleagris, Kungsängslilja
Kungsängsliljan är en införd och i äldre tid en förvildad art. Första fynduppgiften är från Kungsängen utanför Uppsala, därav namnet. Meleagris betyder pärlhönsfläckig och syftar på blomman.

Brunnera macrophylla Variegata

Brunnera macrophylla Variegata, Kaukasisk förgätmigej
Detta är en mycket robustare växt än vår vanliga inhemska förgätmigej. Är det en mycket torr period och plantan är nyplanterad vill den helst ha lite extra vattning för att den ska klara sig. Det är en härdig växt som kan klara sig i så gott som hela landet. Rådjur brukar inte gilla den här växten.

Penstemon serrulatus

Penstemon serrulatus