Trädgård

Marie Jadner

Min trädgård är inte modern och inte gammaldags, utan den är bara min efter egen design från huvudet.

Tomten är ca 2700 kvm och är en strandtomt som ligger vid Helige å, detta gör att det finns mycket goda förutsättningar för odling fast tomten ligger i zon 3-4.

Min vision är att alltid försöka tänja på gränserna vad gäller zoner, det innebär att jag har en hel del träd, buskar och perenner som inte är härdiga i min trädgård, tidigare har jag klätt in dem med frigolit eller grävt upp och flyttat in, idag får allt klara sig utan täckning.

Många av mina perenner drar jag upp från frö som jag hittar runt om i Europa och en hel del byter jag även till mig från mina trädgårdsvänner. De uppdrivna småplantorna får sedan stå i krukor över vintern, bara för att säkerställa att de klarar den småländska vintern.

Trädgården har olika uppdelningar beroende på hur mina trädgårdstankar gick just i anläggningsskedet, men de är allt från traditionell trädgård, japansk inspiration, woodland med trillium och julrosor, rhododendron, stenparti, våt partier med dammar och bäck, kort sagt trädgården innehåller något som kan passa de flesta i tycke och smak.

I och med att det är en strandtomt har jag tillgång till vatten, vilket gör det möjligt att ha stora och små dammar, vattenspeglar och bäckar.

En av mina tankar med trädgården är att om du ser en växt i en rabatt ska det finnas möjlighet att köpa den i försäljningsdelen, dock är det inte alltid möjligt pga tex svårigheter att driva upp, långsamväxande..Jag har dock alltid plantor till försäljning!

Söker du en trädgård med annorlunda upplägg och växtsortiment har du kommit helt rätt