Svampsoppa

6-8 port
50 gr torkad svamp eller 0,5 liter färsk
2 msk smör
4 msk vetemjöl
15 dl vatten
3 buljongtärningar (blanda gärna svamp och grönsak)
3 dl creme fraiche eller grädde
2 st gula lökar
2 st morötter
salt och peppar
Smaka av med
-         citronsaft
-         sherry
-         ädelost

Blötlägg den torkade svampen och koka på svag värme 10-15 minuter, för att sedan fräsas i smör. Färsk svamp fräses direkt i smör. Finfördela svamp och lök i en matberedare. Riv morötterna. Lägg allt i en kastrull. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vatten under omrörning, lägg i buljongtärning och koka upp. Låt soppan puttra 15-20 minuter. Tillsätt till sist creme fraiche eller grädde, avsmaka och ev krydda. Strö över hacka persilja strax före servering.